Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Granada omývaná sladkým mořem

Jedním z nejkrásnějších koloniálních měst středoamerické Nikaragui je Granada rozkládající se na březích jezera Nikaragua. Jde také o jedno z nejstarších měst celé Ameriky, bylo založeno již v roce 1524 slavným mořeplavcem Franciscem Hernándezem de Córdoba, který jej pojmenoval po svém rodném městě, španělské Granadě.

V období španělské koloniální nadvlády patřila právě Granada a ještě asi 130 km vzdálené město León mezi největší architektonické klenoty země. Mezi městy tak panovala značná rivalita. Ta byla ukončena roku 1610, kdy došlo k výbuchu vulkánu Momotombo a kdysi honosné město León bylo zničeno a zasypáno popelem. Granada se tak dočkala dominantního postavení. V současnosti patří k nejvýznamnějším městům v zemi, je správním centrem stejnojmenného departamentu Granada a významným přístavem. Stejně jako v dobách kolonizace je zde soustředěn obchod se zlatem, stříbrem a dřevem.

Granada, Nikaragua

Granada čile obchodovala a obchoduje s městy v karibské oblasti, zboží je přepravováno loděmi po jezeře Nikaragua a dále po řece San Juan. Vzhledem ke svému bohatství město v minulosti značně trpělo útoky pirátů, kteří se usadili přímo na březích jezera. Angličtí a také francouzští piráti vydrancovali město celkem třikrát. V roce 1665 si sem přijel naplnit kapsy také kapitán Henry Morgan (1635 – 1688), v té době guvernér Jamajky, který si odtud odvezl celý půl milion liber. Plenění města bylo způsobeno nedostatečnou ochranou ze strany Španělska. Pevnost, jež měla město před útoky chránit, byla vybavena jen jedním kanónem.

Z turistického hlediska je dnešní Granada opravdovou perlou, každý, kdo do ní zavítá, si ji zamiluje. Granada se tak stala turisticky nejnavštěvovanějším městem v Nikaragui. Může se totiž pochlubit velmi zachovalým historickým jádrem, které je tvořeno řadu budov z období španělské kolonizace a které bylo zapsáno do seznamu památek UNESCO. Mezi nejvýznamnější stavby patří žlutá katedrála Catedral de Granada stojící naproti hlavního městského parku Parque Central. Byla postavena na počátku 20. století na místě původního starého kostela.

Granada, Nikaragua

Od katedrály směrem k přístavu vede pěší zóna, kde jsou ulice lemovány malými domky zdobenými dřevěnými dveřmi. Nechybí řada restaurací a hotelů. Nedaleko náměstí Plaza de la Independencia stojí hezký Biskupský palác (Palacio Episcopal). Ve středu náměstí se pak tyčí mohutný obelisk věnovaný obětem bojů za nezávislost v roce 1821. Za nejkrásnější granadský kostel je považován Iglesia de la Merced z roku 1539. Další zajímavou památkou je pevnost Fortaleza La Polvora postavená v roce 1749, která však má své nejlepší časy již dávno za sebou. Dříve sloužila jako muzeum zbraní. Snad žádný turista si nenechá ujít možnost projížďky v nablýskaných kočárech, které se staly neodmyslitelnou součástí Granady.

Granada, Nikaragua

Koloniální architektura a významné památky centra města nejsou tím jediným, co turisty do Granady přitahuje. Velkým lákadlem je také okolní nedotčená a divoká příroda. Hlavní místní atrakcí je samozřejmě přítomné jezero Nikaragua, španělsky Lago de Nicaragua, nebo v jazyce indiánů Cocibolca, což by se dalo přeložit jako „sladké moře“. Jde o největší jezero Střední Ameriky, které se vytvořilo v tektonické propadlině. Jeho rozloha činí 8430 km² a nachází se v nadmořské výšce 32 metrů. Maximální hloubka je 70 metrů. Jezero je domovem mnoha pozoruhodných živočišných druhů, jako je nebezpečný žralok bělavý, který snáší sníženou salinitu.

V západní části jezera se vynořují ostrovy Isla de Ometepe a Isla de Zapatera, u severního pobřeží, v blízkosti města Granada jsou roztroušeny Granadské ostrůvky (Isletas de Granada) a v jižní části se rozprostírá souostroví Solentiname. Ostrov Ometepe je zajímavý tím, že se na něm zvedají dvě sopky – Madera (1393 m) a Concepción (1620 m). Pěší turisté si jistě zamilují národní park rozkládající se kolem vulkánu Mombacho (Parque Nacional Volcán Mombacho).

- jap -

Další články z Nikaragui:
Nikaragua – země jezer a vulkánů

 

Článek byl zobrazen 3 971 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko